tiistai 6. maaliskuuta 2012

Ylikypsän lihan valmistus kokeiluja


Minua on jo pitkään askaruttanut ongelma, miksi välillä lihasta tulee vähän kuivaa ja sitkeää vaikka kuinka yrittäisi vetää sen ylikypsäksi. Olen lähes aina tehnyt kepsennyksen samalla tavalla, mutta aina lopputulos on vähän erinlainen. 
Iberico porsasta ja kermaperunoita
Ajattelin tehdä nyt pieniä kokeiluja, kun kerrankin oli vähän ylimääräistä aikaa. Ostin Iberico porsaan poskia, joista putsasin suurimmat kalvot. Ja maustoin lihat suolalla ja pippurilla.
 
Keitin haudutusliemen lihaliemestä, porkkanasta, selleristä ja sipuleista. Mausteeksi lisäsin muutaman tähtianiksen, suolaa sekä mustapippureita.
Lihat ja liemi
Päätin tehdä lihaa kolmella tapaa:

Uunissa liemessä 3,5h 140 astetta (tiukka tuplafolio päällä)
Sous vide 5h 95 astetta
Uunissa liemessä 10h 95 astetta (tiukka tuplafolio päällä)
Vakumoidut lihat
 Lopputulos:

-Uunissa vähiten aikaa muhinut liha  (3,5h) oli ihanan pehmeää ja rakenne oli pysynyt mehukkaana korkeasta lämpötilasta huolimatta.
-Sous videllä liha vakumoitiin sellaisenaan. Ainoina mausteina suola ja pippuri. Lihasta tuli kyllä pehmeää, mutta siitä puuttui liemen antama maku. Vakuumipussista näki kuinka paljon nesteitä lihoista oli irronnut ja sitä oli paljon. Lihaa ei silti voi kyllä kuivaksi sanoa. Suurimpana miinuksena tosin vihanneksien maun puuttuminen.
-Hitaasti uunissa kypsennetty versio (10h) osoittautui parhaaksi menetelmäksi. Liha oli muiden versioiden tapaan hyvin hyvin pehmeää, mutta myöskin kaikista versioista mehukkain.



Ulkonäöllisesti lihoissa ei huomannut eroja.
Jos sinulla on aikaa niin suosittelen kypsentämään ylikypsän lihan uunissa maustetussa liemessä yön yli tai pidempään. Tämän jälkeen lihat voi poistaa liemestä ja antaa jäähtyä. Uudelleen lämmitys tapahtuu taas liemessä tai kastikkeessa miedolla lämmöttä, jottei mehukas liha sitten pääse kuivumaan uudelleen lämmityksen yhteydessä.


*******************************************************************************

I've been wondering for a while now why sometimes when I make overcooked meat, it turns out beautifully tender, while other times not so much. Of course, the quality of meat has a big role, but how much difference does technique make?


So, in search of the best way of cooking overcooked meat, I tried making iberico pork cheek 3 ways:
1) in the oven, 3,5 hours, 140°C, covered tightly with double foil
2) sous vide, 5 hours, 95°C
3) in the oven, 10 hours, 95°C, covered tightly with double foil


1 and 3 were cooked in a meat stock with carrots, celery and onions and seasoned with salt, pepper and star anise.


Results:
1) The meat was very tender and it remained very juicy, regardless of the high cooking temperature.
2) The only seasoning were salt and pepper. The meat was put into a vacuum. Once cooked, the meat was tender but it lacked the flavor of the stock that 1 and 2 were in, which was quite a big minus. Also, a lot of the juices came out. Nonetheless, the meat was definitely not dry.
3) The winner! Like 1 and 2, the meat was very tender but out of all three, was definitely the juiciest and had the strongest flavor.

So, if you have the time, give it time. You can cook it overnight if you will need the oven during the day for other things.

9 kommenttia:

  1. Hyvää settiä. Hieno osoitus siitä, että old school slow movement on paras. Paul

    VastaaPoista
  2. Pitää tehdä itsekin jossain välissä :)

    VastaaPoista
  3. En kyllä ylikypsää lihaa kypsentäisi lisää. (Suomenkieli hallussa taas) ja tsekkaa noi sun "sivut" etusivun yläreunassa.. kaikki muut monikos paitsi "viini" ja yhdestä tais puuttua kirjain... Vai onko "keittiölaitet" joku uusi keksintö? Huh, hyvää settiä mutta ärsyttävä lukea tekstejä jotka on kirjoitettu päin.......

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi ja kiinnostuksesta blogiani kohtaan, Anonyymi. Minua on aikaisemminkin moitittu kirjoitusvirheistä ja olenkin yrittänyt kiinniittää niihin huomiota. Olen myös oikoluettanut tektsejäni ystävilläni. Valitettavasti en ole mikään suomen kielen opettaja. Jos blogini lukeminen saa aikaan noin paljon negatiivisia tunteita suosittelen katselemaan pelkkiä kuvia tai yksinkertaisesti olla käymättä blogissani.

      T.Teemu

      Poista
  4. Tiukka tuplafolio, kansiko ei riitä/kelpaa ?

    jukka s.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Omista kokemuksista viisastuneena suosittelen kyllä tiukkaa foliota, jolloin paine pysyy paremmin astiassa. Kannessa on useasti reikiä / kolhuja joista paine pääsee karkaamaan ja näin lihan pehmentymiseen menee pidempi aika.

      T.Teemu

      Poista
  5. Mahtavan kuulosta settiä. Tarkennukseksi vielä... laitoitko lihan tuplafolion sisään ja nyssäkän sitten liemeen lillumaan vai miten?

    --
    Janne

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Liha liemeen sellaisenaan ja vuoraat sitten haudutusastian sillä foliolla =D

      Poista
  6. Hei,

    Itsellä posket sous vide keittimessä 60 astetta ja 24 tuntia.
    Tuo sinun 95 astetta tuntuu todella kuumalta.

    Täältä löytyy mielestäni hyviä sous vide ohjeita. Siitä ei tarvitse maksaa vaikka sivut sitä ehdottavatkin.
    https://gumroad.com/l/codlo

    VastaaPoista